Home Nieuwsbericht ‘Het Fordje van Vermaat’ en de ‘Neusbus’, te zien tijdens Vestingdagen Hellevoetsluis

‘Het Fordje van Vermaat’ en de ‘Neusbus’, te zien tijdens Vestingdagen Hellevoetsluis

842
0
DELEN

Oude Vermaatbussen weer thuis

Het Fordje van Vermaat zoals de oudere generatie zich nog net kan herinneren, keert terug naar Hellevoetsluis, samen met de bekende Mercedes ‘’neusbus’’

Op de aanstaande Vestingdagen zullen beide museumbussen weer in volle glorie te zien zijn.

De T Ford autobus, waarmee Koningin Juliana in 1971 werd vervoerd ter gelegenheid van de opening van de Haringvlietdam, maar ook de donkerrode Europa Express touringcar worden welwillend ter beschikking gesteld door de Stichting Veteraan Autobussen (S.V.A.)

Dit Fordje is grotendeels authentiek in die zin dat Vermaat’s Autobedrijf in 1923 het chassis had geleverd aan een tuinder uit Rockanje om op te laten bouwen als vrachtwagen. Toen het Fordje in de jaren vijftig van de vorige eeuw wat te oud was geworden om regelmatig groente naar de veiling te vervoeren heeft Dirk Vermaat het afgeschreven vrachtwagentje teruggekocht. Timmerman De Pijper, die zijn werkplaats tegenover Vermaat aan de Rijkstraatweg had, heeft toen aan de hand van oude foto’s een getrouwe kopie nagebouwd van de carrosserie zoals Vermaat’s Autobedrijf er van 1923 tot 1925 een drietal heeft exploiteerd.

De authentieke 12 persoons T Ford bussen die origineel waren voorzien van een carrosserie van de Fa Dolk uit Rotterdam onderhielden een regelmatige dienst van Hellevoetsluis naar Rockanje via Brielle en Oostvoorne.

De uit 1952 daterende Mercedes met een carrosserie van Den Oudsten heeft een imposante staat van dienst. Begonnen als luxe touringcar voor Europa Express had een tweede leven dichter bij huis als woon-werk bus voor fabriekspersoneel in de Botlek en Europoort. Na een lange rustperiode werd deze touringcar rond 1988 door Vermaat gerestaureerd en weer opnieuw in dienst gesteld waarbij de oude schicht vaak aanwezig was bij trouwpartijen en andere speciale ritten.

Na de opheffing van Vermaat’s Autobedrijf waren beide voertuigen lange tijd te zien in het automuseum De Rijke. Bij het opheffen van dat museum heeft de familie Vermaat beide pronkstukken in beheer gegeven van de S.V.A.

tekst: Bas de Voogd