Home Blog

Ronde- en platbodemjachten bezoeken de Vestingdagen Hellvoetsluis

0
Zomerbijeenkomst 2018

Ronde- en platbodemjachten bezoeken de Vestingdagen Hellvoetsluis

De vereniging voor zeilers in ronde- en platbodemjachten komt dit jaar naar Hellevoetsluis, tijdens de Vestingdagen. Jaarlijks heeft deze vereniging een zomerbijeenkomst, waarbij de schippers graag samen een oude haven bezoeken.  De VSRP verwacht in Hellevoetsluis met 40 – 60 schepen binnen te varen.

De Vestingdagen Hellevoetsluis houden de geschiedenis levend van een vestingstadje dat ooit bijvoorbeeld dé toegangshaven van Rotterdam was. Maar ook de tramhaven voor het veer naar Goeree Overflakkee en het station van de stoomtram. Of de thuishaven van de vloot van Michiel de Ruyter en de plaats waar de marine haar dok had.

De bijdrage van de ronde en platbodemjachten aan het feest rond de vesting wordt de verbinding met het water.

In het zicht van de haven, op het Hollands diep, zullen onze schepen in eskaders langs de admiraal zeilen of een vlootschouw geven. Ook een traditionele zeilwedstrijd zal onderdeel zijn van het programma. Dat immateriële erfgoed is wat de VSRP zal laten zien. Maar ook wanneer we in de haven liggen zal onze vloot de sfeer van vroeger oproepen: vissers, handelslui, vrachtvaarders en jachtschepen.

Ze komen naar Hellevoetsluis! 15 (aankomst dag)
t/m 18 augustus 2019!

Zomerbijeenkomst 2018

Achtergrond

Hellevoetsluis is feitelijk een zeehaven, al eeuwenlang. Onze voorouders kwamen hier al binnenvaren: Noormannen, Koggeschepen, Oost-Indiëvaarders, vrachtvaarders vanaf de Oostzeelanden. Daartussendoor de veerschepen en de vissers. Ook nu is dat nog zo. Na aankomst in de haven werd de lading meestal overgeladen in kleine schepen: beurtschepen en vrachtvaarders. Deze voeren de rivieren op. Richting de Hollandse steden, maar ook tot ver in Duitsland. Daartussendoor weer vissers en veerschepen. Zo werd op en om het water geld verdiend. Op het land waren de wegen slecht, pas in de 19een 20eeeuw kwamen er immers serieuze wegen en spoorrails.

Met onze ‘Small ships’ willen we laten zien dat om zeeschepen (tall ships) altijd een heleboel ‘small’ ships voeren. Een grote vloot van zeilscheepjes voor langs de kust, op de rivieren en zeearmen. Stoere zeilscheepjes die geschikt waren om te vissen of die de spullen en mensen vervoerden die het water over moesten.

Tijdens de Vestingdagen liggen er daarom in de haven van Hellevoetsluis traditionele ronde en platbodemschepen. De schippers van deze zeilscheepjes willen laten zien hoe er nog steeds gezeild kan worden in stevige ouderwetse schepen die een ronde of platte bodem en mooie zijzwaarden hebben. Wat ook hoort: een houten mast, een stevig roer, een mooie tuigage met grootzeil, fok en kluiver en de windvaan in top.

Zomerbijeenkomst 2018

Oud, maar wel nieuw

Toen in de vorige eeuw veel zeilschepen veranderden in motorschepen én vervoer over land sneller en goedkoper werd veranderde er veel op het water. Veel zeilende visserij verdween, beurtvaarders stopten er mee, vrachtvaarders werden groter en gemotoriseerd en alle oude schepen werden gesloopt. In de zestiger jaren van de vorige eeuw gebeurde er echter iets bijzonders. Nederland ging in de vakantie massaal het water op. Het water werd opnieuw ontdekt, nu door de pleziervaart.  Heel veel zeilers wilden daarbij varen met traditionele zeilschepen. Veel schepen werden van de ondergang gered en gerestaureerd. Maar mensen gingen ook zelf een eigen traditioneel scheepje bouwen. Of men wilde nieuwbouw van een oud type schip. Hierdoor bleef het traditionele varen behouden. Duizenden ronde en platbodemschepen kwamen of bleven in de vaart en varen tot op de dag van vandaag rond.  Wat is er mooier als een oude haven of een mooie gracht vol met deze ‘small ships’, traditionele schepen, prachtig onderhouden, vaak voorzien van beeldhouwwerk en vanwege de feestelijkheden geheel voorzien van vlaggen. Ga, kijk en bewonder de schepen en knoop gerust een praatje aan met de bemanning.

De schepen:

De tjalk kent u meestal wel. In Friesland heet het een skutsje. Zoveel werven, zoveel soorten tjalken. De schipper woonde met de familie achterin de roef, de lading lag in het midden in het ruim, tot bijna voorin. De tjalken waren vrachtvaarders en er zijn er nog flink wat in de vaart. Alleen op de plek van de lading is nu een gerieflijke woon- en slaapplek gemaakt. De grotere tjalken, klippers en aken noemen we tegenwoordig ‘de bruine vloot’. Charterschepen die het hele jaar het water verkennen met hun gasten, waarbij de bemanning ouderwets aan de touwen moet hangen.

Schouw

Van de kleinere schepen noemen we allereerst de schouw, een stoer hoekig scheepje. Al in de middeleeuwen werden scudes gemaakt. Op de Zuiderzee werden ze smalend spekbakken genoemd. Maar ze zijn ruim van binnen, zeer zeewaardig en waar vroeger de vis lag is nu een prettige kajuit. Slapen doen we nog altijd onder het voordek.

Lemsteraak

Dat is een visserschip met bolle kop en kont en heel populair als jacht. Het koninklijk huis heeft een Lemsteraak, de Groene Draeck. De lemsteraken die als jacht zijn gebouwd hebben een mooie lijn, zijn vaak glanzend wit en hebben zulke goed zeileigenschappen dat er spectaculaire wedstrijden mee gezeild worden. Oorspronkelijke Lemsteraken zijn er weinig, maar ook de nieuwgebouwde aken varen als ‘yacht’ soms al meer dan vijftig jaar rond.

De Vollenhovense Bol ontstond rond 1900. Dit scheepje werd vooral gebruikt voor de palingvangst. Niet alleen in Vollenhove, maar ook in Enkhuizen, Makkum en Workum zijn bollen gebouwd. Ze lijken wat op de botter: een hoge kop waaronder het goed slapen is en een lage achterkant waar de netten gemakkelijk konden worden binnengehaald. De bol is populair als jacht. Velen varen er jaarlijks mee op de Wadden en in de Zeeuwse en Zuidhollandse stromen.

De grundel. Natuurlijk kent u de punter. Maar niet alleen vanuit Giethoorn, ook rond de voormalige Haarlemmermeer was dit werkschuitje populair. Vanuit die punter is de grundel ontstaan. Een handig en comfortabel scheepje waarvan er honderden rondvaren, vaak als jacht. Een grotere ‘punter’ is de schokker, waarvan de naam verwijst naar het voormalige eiland Schokland. Dat eiland ligt nu midden in de Noordoostpolder op het droge.

Er zijn nog veel meer oude scheepstypes in de vaart, google maar op hoogaars, zalmschouw, praam, poon, knots, klipper, snik, pluut, westlander, Hollandse boot en een wereld gaat voor u open. In het land zijn ook speciale havens en werven waar oude schepen bewaard, gerestaureerd, gebruikt en soms nieuwgebouwd worden. Denk aan de Botters in Elburg, Spakenburg en andere voormalige vissersdorpen aan de Zuiderzee. Denk ook aan de Hoogaars in Zeeland en de Zalmschouwen langs de grote rivieren.

Praat u met onze schippers en kijkt u aan boord dan loopt u een prettig risico: het krijgen van een levenslange passie voor traditioneel varen in schepen met ruimte aan boord, ruimte er omheen, ruimte voor elkaar!

Zomerbijeenkomst 2018

Auto Wüst

0

Auto Wüst, Traditie met Passie!

Mercedes-Benz à la carte
Kent u het verschil tussen een confectiepak en een kostuum op maat? Confectie krijgt u op elke hoek, geen probleem. Maar hoe zit dat met maatwerk?

Met auto’s is het net zo. Ook auto’s zijn overal te koop. Zelfs van een edel merk als Mercedes-Benz. Maar is dat voldoende? Wij van Auto Wüst vinden van niet. Wie bij Auto Wüst een Mercedes-Benz koopt, krijgt maatwerk. In mobiliteit maar ook in service. Omdat wij vinden dat een auto moet passen als een handschoen. ’Mercedes-Benz à la carte’ als het ware.

Familie geleid bedrijf
Auto Wüst is een familie geleid bedrijf . De leiding over dit Hoeksewaardse bedrijf rust al sinds 1928 in de vakkundige handen van leden van de familie Wüst. Dat zorgt er voor dat de betrokkenheid met het bedrijf en de klanten groot is .

In 1928 opende Wüst haar deuren als universeel garagebedrijf. Vlak na de oorlog, in 1946, werd de familie Wüst Volkswagen dealer, wat tot 1967 duurde. Hierna richtte Auto Wüst zich op occasions. In deze tijd ontstond ook de passie voor Mercedes-Benz. Vanaf 1981 zijn we Mercedes-Benz dealer voor de Hoekse Waard. Door overname van de toenmalige Mercedes-Benz dealer in Hellevoetsluis in 2003, werd het voornaamste verzorgingsgebied uitgebreid met Voorne Putten, Goeree Overflakkee en Rozenburg. Sinds 1 juni 2011 is ook een vestiging in Dordrecht overgenomen. Maar ook daarbuiten weten klanten de betrokkenheid en passie voor Mercedes-Benz te waarderen.

Onze filosofie
De filosofie van Auto Wüst rust op drie stevige pijlers:
– Uw persoonlijke situatie is ons uitgangspunt voor het vinden van de meest passende mobiliteit;
– Wij adviseren u volledig op maat;
– De zorg voor alles wat met uw mobiliteit te maken heeft nemen wij graag van u over.

Bent u benieuwd welke voordelen Auto Wüst u kan bieden?

Graag nodigen wij u uit in een van onze vestigingen in Oud-Beijerland, Hellevoetsluis of Dordrecht voor een persoonlijke kennismaking.

Kijk voor meer informatie op onze website.

Bedankt sponsors, vrijwilligers en bezoekers van Vestingdagen Hellevoetsluis 2018!

0

We kijken terug op een zeer geslaagd weekend. Met 130.000 bezoekers, veel enthousiaste reacties en tevreden deelnemers was het in een woord: geweldig!

Vandaag in o.a. het Groot Hellevoet een ‘Bedankpagina’.

Dit waren de Vestingdagen 2018, dank!

0

De Vestingdagen 2018 zitten er weer op! Het waren fantastische dagen met een bomvol programma, leuke deelnemers, activiteiten, mooie feesten en spectaculaire demo’s. We hebben +- 130.000 bezoekers mogen ontvangen in de vesting. Het weer was ons ook goed gezind, we hebben twee erg mooie dagen gehad.

Wij danken natuurlijk alle mensen die zich ingezet hebben voor de Vestingdagen 2018, de shippers en bemanning van de deelnemende boten, stoommachinisten, kraamhouders, kanonniers, rondleider, talloze sport/model/muziek en overige verenigingen, de verkeersregelaars en natuurlijk alle coördinatoren en vrijwilligers en alle andere mensen die zich op een manier hebben ingezet om de Vestingdagen mogelijk te maken.

En een bijzondere dank aan jullie allemaal, jullie waren weer met veel, jullie die ons mooie evenement gezocht hebben en kleur hebben gegeven. Dank!

Wij hopen dat jullie genoten hebben en we zien jullie alle graag volgend jaar weer!

Tot volgend jaar?
Deel nog even de foto’s die jullie zelf hebben gemaakt tijden jullie bezoek. Dat kan op onze Facebookpagina, of op een ander social-media met een tag naar ons. Wij (en andere bezoekers ook!) vinden het natuurlijk erg leuk om te zien hoe jullie dit evenement beleven.

Hieronder nog een sfeer impressie van de Vestingdagen 2018:

 

Volop kinderactiviteiten tijdens de Vestingdagen 2018

0
Foto: Wil van Balen

De Vestingdagen is een uitermate familie-vriendelijk evenement met volop activiteiten, bezienswaardigheden en spelletjes voor jong en oud.

Zo kunnen kinderen meevaren met een rubberbootje van de Koninklijke Marine aan de Westkade. En op het terrein rond de Zuidkade staan verschillende draaimolen, de stoommachines en een heuse glijbaan!

Maar tussen de kraampjes en op de route is ook genoeg te doen, een brandje blussen op het veiligheidsplein, snelcursus zelfverdediging, verschillende sportactiviteiten op het sportplein en nog veel meer.

Hieronder een aantal foto’s langs de route:

Zeesleper de Elbe vertrekt om 14:00 weer naar Maassluis, vaar mee.

0

De Zeesleper de Elbe die tijdens de Vestingdagen 2018 te zien is vertrekt om 14:00 weer terug naar Maassluis en u kan meevaren!

Dit unieke schip uit 1959 heeft onder andere dienst gedaan als Zeesleper, maar ook als loodsboot en actie boot voor de bekende milieu organisatie Greenpeace.

Brood en soep is voorzien tijdens de vaartocht die van 14:00 tot 19:30 zal plaats vinden met vertrek vanaf de Vestingdagen een aankomt is Maassluis.

Tickets zij te koop bij de Elbe en kosten €39,50. De Elbe is tot 14:00 nog te zien en ligt aan de Kanaalweg Westzijde.

Meer info over de Elbe is te vinden op hun website

Ga naar website

Het weerbericht van de zondag tijdens de Vestingdagen 2018: droog, en licht bewolkt

0

Het lijkt misschien op het eerste gezicht geen stralende dag, maar schijn bedriegt. Het is heerlijk hier op de Vestingdagen.

Met een temperatuur richting de 22 graden en weinig tot geen kans op regen is het een prima dag om alle festiviteiten hier op het evenementen terrein te bezoeken.

Een trui of vest is misschien wel aan te raden, een harde wind maar het hier een daar fris, maar gedurende de dag zal deze zeker niet meer nodig zijn.

Tussen 12:00 en 16:00 komt de zon zelf zo nu en dan te voorschijn, kort om een perfecte dag om de Vestingdagen 2018 te bezoeken.

Zien we jullie zo?

Bekijk het programma

Download de app (met routekaart)

Let-op: SAR-heli demo van 15:30 verhindert, lees hier waarom.

0

Vandaag is er maar één SAR-heli & Reddingsbrigade demonstrate te zien op de Vestingdagen 2018, de demo van 12:30 gaat wel door!

De SAR-heli, de Reddingsbrigade boten en bemanning die te zien zijn tijdens de Vesting dagen wordt actief gebruikt en ingezet. Deze helikopter, boten en mensen worden ingezet voor allerlei doeleinde, van noodhulp tot het opsporen van mensen en/of spullen, ze staan 24/7 klaar.

Vanwege de weersomstandigheden moeten de SAR-heli en mensen van de Reddingsbrigade stand-by staan, hierdoor kan de demonstratie van 15:30 niet voor ons uitgeoefend worden.

SAR is een afkorting van Search and rescue en dit maakt overdeel van een wereldwijde organisatie uit naam van de Verenigde Naties. Deze opsporings- en reddingsdienst staat wereldwijd, 24 uur per dag, 7 dagen in de week altijd klaar om ondersteuning te bieden waar nodig.

Het zondag-programma van de Vestingdagen 2018

0

Ook het programma vandaag staat weer vol leuke activiteiten, demo’s en bezienswaardigheden.

Natuurlijk zijn er weer een hoop kraamtjes, stoommachines, grote voertuigen, bijzondere boten (te bezoeken) en spelletjes & activiteiten voor de kids te zien/doen langs de route.

Naast deze route zijn er ook nog een aantal bijzondere activiteiten vandaag, hieronder enkele uitgelicht.

SAR-heli demo met de Reddingsbrigade

Om 12:30 vliegt de SAR-heli weer over met een spectaculaire demo. Mis deze niet, dit is zijn enige demo vandaag. (Let op: de demo om 15:30 gaat niet door i.v.m. verplichtingen van de heli door de harde wind.

Openschip: Noord Hinder en De Buffel

De gehele dag.
De Noord hinder is een Lichtschip uit 1963. De Buffel een Ramtorenschip een op stoom voortgedreven oud marine schip uit 1896.

De Vuurtoren beklimmen

Van 12:00 tot 16:00 kunt u de vuurtoren op het Zuidfront beklimmen, een unieke kans.

Fly-by Kustwachtvliegtuig

Om 14:15 vliegt een vliegtuig van de Kustwacht op spectaculair lage hoogte over het Zuidfront.

Vloot- en Roadshow Koninklijke Marine

Kom bootje varen, klimmen of gewoon leven kijken bij de Koninklijke Marine. Tip: voor de kinderen worden er korte boottochtjes georganiseerd.

 

Bekijk hier het volledige programma 

Download de app (met routekaart)

Vlootschouw & Vuurwerk

0
foto: Wil van Balen

De vlootschouw gaat door!

Helaas zijn de aanmeldingen voor de Vlootschouw achtergebleven. Er zijn op dit moment maar een 4-tal aanmeldingen. We hebben besloten toch van start te zijn!

Om 21.30 uur zullen er 2 kleinere schepen vertrekken vanaf het Droogdok richting het Haringvliet. Daar wachten al 2 grotere schepen hen op.

Om 22.30 uur zal het vuurwerk vanaf het ponton op het Haringvliet worden ontstoken.

Toch nog aanmelden voor de vlootschouw? Mail dan naar info@vestingdagen.nl

 

Het avondprogramma van de Vestingdagen 2018

0
foto john biert

Het dagprogramma van de zaterdag van de Vestingdagen 2018 zit er op. Het was weer een drukke dag met veel activiteiten voor jong en oud.

We zien één ieder natuurlijk graag morgen en/of bij het avond programma.

Hieronder een kleine sfeerimpressie (er is te veel om te laten zien) en een kort overzicht van het avondprogramma.

 

Het avondprogramma heeft o.a.:

 • Om 21:00 de Vlootschouw
 • Vanaf 21:00 muziek van DJ Yorit & het ‘Feestteam’ @ het podium
 • Vanaf 22:00 muziek van Copycat XL @ Barbiertje
 • Vanaf 22:00 dansen met DJ Allo en DJ Wezz @ Cafe De Buren
 • Om 22:30 het spectaculaire vuurwerk vanaf het water!

Bekijk het zaterdagavond-programma

Bekijk het zondag-programma

 

TIP – Herleef de tijd van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797).

0
Foto: Wil van Balen

Het is ineens weer 11 oktober 1797 als je langs gaat bij het ‘Kampement van de Equipage De Delft’ op de Vestingdagen 2018.

Authentieke musketten en kostuums, Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797).

Meer info:
http://www.equipage-dedelft.nl/

Bekijk evenement

 

De hele dag muziek door LINQ FM met DJ Da Goofman

0

De hele dag wordt de muziek verzorgt door LINQ FM, zij doen de hele dag ook live-verslag van de Vesting dagen 2018.

Bekijk hun live-verslag of luister gezellig mee!

Ze verzorgen ook een live-stream:

Ga naar live-stream

 

Komt het zien, de 2e spectaculaire demo met de SAR-heli

0

Op het demogebied voor het Zuidfront is nog een keer een spectaculaire demo van de Reddingsbrigade en de SAR-helikopter te zien. Deze start om 15:00. De demonstratie duurt ongeveer een half uur met onder andere een redding uit het water een een fly-by van de SAR-heli.

 

Mis het niet op het Zuidfront.

Ga naar evenement

TIP – Korte rondleiding in de Verdedigingswerken

0
Vestingwerken Hellevoetsluis
Foto: Fronttaal.nl

Ga op pad met Stichting Verdedigingswerken, een korte rondleiding voor de Verdedigingswerken met oorsprong uit 1881.

De rondleidingen zijn gedurende dag en worden ter plekke gestart. Met de rondleiding die ongeveer een half uur duurt leert u van alles over de oude Kazerne, zijn dienst tijdens de Tweede Wereld Oorlog en de verdediging van Hellevoetsluis, hier op de Vestingdagen 2018.

 

 

Meer info over Stichting Verdedigingswerken

Ga naar evenement

TIP: Korte rondleiding in de Verdedigingswerken van Hellevoetsluis

0
Foto: Fronttaal.nl

Ga op pad met Stichting Verdedigingswerken, een korte rondleiding voor de Verdedigingswerken met oorsprong uit 1881.

De rondleidingen zijn gedurende dag en worden ter plekke gestart. Met de rondleiding die ongeveer een half uur duurt leert u van alles over de oude Kazerne, zijn dienst tijdens de Tweede Wereld Oorlog en de verdediging van Hellevoetsluis, hier op de Vestingdagen 2018.

Meer info over Stiching Verdedigingswerken https://www.fronttaal.info/

Ga naar evenement

https://www.vestingdagen.nl/event/st-verdedigingswerken-openstelling-rondleidingen/

Parkeren: sta niet onnodig in de file, neem de pendelbus.

0
foto: RTM-museum Ouddorp

Wij raden u aan om uw auto iets verder uit de vesting te plaatsen. U moet dan een klein stukje lopen of er rijden bussen, maar deze tijd wint u gemakkelijk terug doordat u niet lang bezig bent met het zoeken naar een parkeerplek.

Als adres kunt u in de navigatie Glacisweg 1, Hellevoetsluis aanhouden. Ter plekke volgt u de borden “P”. Vrijwilligers van Scouting Hellevoetsluis zijn aanwezig om u naar uw parkeerplek te begeleiden.

Wij raden aan op de volgende parkeerplekken te parkeren:

Bekijk details op “Locatie en parkeren” 

Alternatieve locaties met een stukje lopen:

Bezoek een schip van nu en toen.

0

Verschillende schepen houden open-ship tijdens de Vestingdagen 2018, neem een uniek kijkje in een schip van toen en nu.

De schepen die u o.a. kunt bezoeken zijn:

Bij de vuurtoren:

De Zeefakkel uit 1950, te water gelaten om toentertijd zeekaarten te maken van de Noordzee
Achtergrond info over dit schip

De AMS Bernisse, een mijnenveger uit de 2e wereldoorlog
Achtergrond info over dit schip

Bij de Kanaalweg:

De Vliestroom van de Rijksrederij (alleen zaterdag)
Achtergrond info over dit schip

Naast restaurant Aquarius:

De Furie uit 1916, stoom aangedreven zeesleepboot
Achtergrond info over dit schip

 

In de Koopvaardijhaven:

De Elbe uit 1959,  de sterkste zeesleper enige uit deze haar generatie
Achtergrond info over dit schip

 

Foto: Jan Maasdam
Foto: Jan Maasdam

Bekijk de ligplaatsen en overige open-schepen en activiteiten op de kaart of in het programmaoverzicht.

Let op: gewijzigde locaties: Kies het luchtruim en bekijk Hellevoetsluis uit de lucht!

0

Let op: de locaties van de zaterdag en zondag zijn omgedraaid. De correcte locaties zijn:

Zaterdag: Struytse Zeedijk/Plattendijk
Zondag: Struytse Zeedijk/Veerweg;

Altijd Hellevoetsluis, en de Vestingdagen, vanuit een helikopter willen bekijken? Grijp je kans op zaterdag 18 of zondag 19 augustus.

Op beide dagen biedt Prince Helicopters weer vluchten aan.

Je kunt nu al reserveren via de website van Prince Helicopters. Klik HIER voor de link naar hun website.

foto: Rob Kleijburg

Over Prince Helicopters:

Prince Helicopters, een bedrijf waar klantgerichtheid, flexibiliteit en veiligheid hoog in het vaandel staan. Met veel plezier verzorgen wij uw helikoptervlucht Nederland. Al meer dan 42 jaar een begrip in de omgeving! Onze heliport ligt twee kilometer van Zierikzee.

We hebben 2 verschillende helikopters in onze vloot; de Schweizer 300C en twee Enstrom 480’s.  We zijn voornamelijk actief in Zeeland maar ook de rest van Nederland. Onze werkzaamheden zijn zeer divers. Zoals heli tours, een helikoptervlucht vanaf onze heliport en rondvlucht vanaf een andere lokatie. Maar bijvoorbeeld ook luchtfotografie, pijpleidingcontroles en het geven van een proefles.

Bekijk het zaterdagprogramma van de Vestingdagen 2018

1

We zijn bezig aan de zaterdag van de Vestingdagen 2018. Het belooft een mooie dag te worden met zo nu en dan een heerlijk zonnetje en lekker zuid-west windje. Het programma is weer bomvol, bekijk het programma en plan jouw Vestingdagen 2018.

Wil je echt niks missen, download van Vestingdagen app of zet jouw favourite evenementen in uw kalender via de kalender links bij de programma-onderdelen.

Hieronder een aantal hoogte punten die u niet wilt missen:

 • Vanaf 12:00 hoort u “KABOEMMM” over het terrein van de kanonnen op het Zuidfront, een spektakel!
 • Om 12:45  een ‘fly-by’ van de kustwacht
 • Om 15:00 de jaarlijkse DUCKRACE voor het goede doel bij het droogdok
 • Om 15:00 de tweede demo van de SAR-helikoter samen met de Reddingsbrigade
 • Zaterdag & zondag de hele dag: oude militaire voertuigen uit de DDR tijd op de wallen rond de vesting

Bekijk het hele programma

Download de app

Vestingdagen Hellevoetsluis 2018 – Herken de EHBO’er! 

0

Vestingdagen Hellevoetsluis 2018 – Herken de EHBO’er! 

EHBO vereniging Hellevoetsluis verzorgt op tal van evenementen in de gemeente Hellevoetsluis de Eerste hulpverlening. Dit doen wij met teams van opgeleide en getrainde vrijwilligers, die in het bezit zijn van een geldig EHBO diploma.

Ook tijdens de Vestingdagen Hellevoetsluis 2018 zijn wij er weer. We zullen verspreid over het terrein lopen, zodat er altijd een team in de buurt is. Je herkent ons aan ons opvallend blauw met geel tenue. Onze vrijwilligers zijn uitgerust om alles tussen het plakken van een pleister tot het koelen en verbinden van een verstuikte enkel en reanimatie uit te voeren. Ook is er een eigen AED ter plaatse.

Onze centraalpost vind je in de kantine onder het gemeentehuis. Goed te herkennen aan de gele banners. Vanaf het kermisterrein loop je richting de Kerkstraat, halverwege rechts vind je de ingang. Ook op het Zuidfront, tegenover restaurant Aquarius hebben wen een post. Ook als je geen hulp nodig hebt, maar wel geïnteresseerd bent, ben je welkom om even binnen te lopen. Wij vinden het erg gezellig als je een praatje komt maken.

Graag vertellen wij over onze overige werkzaamheden. EHBO vereniging Hellevoetsluis verzorgt cursussen EHBO (EH), reanimatie/AED (automatische externe defibrillator) in de regio. Ook voor een cursus EHAK (eerste hulp aan kinderen) kan je bij ons terecht. Een benadering apart. Deze cursus is te volgen zonder enige EHBO vooropleiding en is bedoeld voor zowel papa’s en mama’s als professionele kindwerkers (denk o.a. aan gastouders). Verder kunnen wij ook de module sport- en wandelletsels verzorgen. Kinderen zelf kunnen trouwens ook bij ons terecht. Dit schooljaar hebben wij al 60 basisschool leerlingen uit groep 8 mogen voorzien van hun EHBO-certificaat Jeugd-A. Wij vinden dat een topontwikkeling!

Wist u dat de leeftijdsgrens voor het behalen van “het grote EHBO diploma” nu 15 jaar is en dat een kind met toestemming van beide ouders/verzorgers ook eerder examen mag doen.

enkele leden van ons teamVraag voor informatie over cursussen naar Tineke, Ramon of Hans.
Of neem een kijkje op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/ehbo.hellevoetsluis om een indruk  te krijgen. Herkent u ons tijdens de vestingdagen?

Tot dan!
EHBO vereniging Hellevoetsluis

 

Wat te doen bij een wespensteek?

0

Ook tijdens komend weekend kunnen wespen tot overlast zorgen. Via het Rode Kruis hebben we onderstaande informatie gevonden. Dit ter informatie.

Wespensteek

Op je salade, in je blikje cola of zoemend rond je hoofd: wespen zijn de plaag van terras en tuin. Blijf rustig als je een wesp ziet en onderdruk de neiging om te meppen. Word je toch gestoken? Lees hier hoe je een wespensteek herkent en wat je moet doen als je gestoken bent.

Wat stel je vast bij een wespensteek?

 • De huid rondom de plek waar je gestoken bent, wordt rood en zwelt.
 • Vaak gaat dit gepaard met stekende pijn.

Dit moet je doen bij een wespensteek

 • Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack.
 • Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, Aloë Vera of Calendula  (gebruik volgens bijsluiter).
 • Neem contact op met de huisarts als de steekplaats erg dik wordt.
 • Als je in mond of keel bent gestoken: bel of laat 1-1-2 bellen en zuig op een ijsblokje om zwelling tegen te gaan.
 • Allergische reactie? Bel 1-1-2 bij heftige benauwdheid, shockverschijnselen en/of bij zwelling in nek-hals gebied.
 • Als iemand om je heen wordt gestoken en hij weet dat hij een ernstige allergische reactie kan hebben na een wespensteek, dan heeft hij hier mogelijk medicijnen voor (en hopelijk ook bij zich). Laat bij voorkeur het slachtoffer zelf zijn medicijnen toedienen. Een steek in de keel of mond kan door een mogelijke zwelling en afsluiting van de luchtweg levensbedreigend zijn.

Meerijden met de Road-Run? **nog 18 plekken** Stap in bij de RTM 107 ‘Grasklokje’

0

Vrijdagavond 17 augustus gaan we van start met de RoadRun. Net als vorig jaar kunnen bezoekers meerijden tijdens deze tocht door Hellevoetsluis!

update 17/08 09.00 uur – er zijn nog 18 plaatsen beschikbaar!

Bezoekers krijgen weer de mogelijkheid om in een bus mee te rijden met de RoadRun. Dit jaar kunnen we 40 plaatsen in de oude RTM-bus ‘Grasklokje’ vullen.

Vertrek op vrijdag 17 augustus om 18.30 uur vanaf de Kanaalweg Westzijde. Interesse? Mail dan uw naam, telefoonnummer en het aantal gewenste plaatsen door naar: info@vestingdagen.nl 

Deelnemers krijgen nog bericht met bevestiging en eventuele bijzonderheden.

LET OP! De bus heeft geen mogelijkheid om kinderwagens mee te nemen.

foto: RTM-museum Ouddorp

Geschiedenis

Het openbaar vervoer op de Zuid-Hollandse eilanden ( Hoekse Waard, Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee) en Schouwen Duivenland had lange tijd een heel eigen karakter. Het werd sterk bepaald door de geïsoleerde ligging, want de genoemde gebieden waren toen nog echte eilanden. Door de geringe bevolkingsdichtheid en het overwegend agrarische karakter, was het personenvervoer verhoudingsgewijs beperkt van omvang en daarbij sterk gericht op een “stroom” namelijk Rotterdam. De Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) had in de loop der tijd in dit gebied een uitgebreid net van tram- en veerverbindingen aangelegd, waarover zowel het personen- als het goederenvervoer werden afgewikkeld. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog speelde de bus hierin een beperkte rol. Dit vervoermiddel werd alleen ingezet op aanvullende verbindingen die vooral dienden als “aanvoerlijnen” naar de tram. Dit gold ook voor de vrachtautodiensten van de RTM.

foto: RTM-museum

Techniek

De bus is voorzien van een underfloor-motor, merk/type Leyland O 680, een zes cilinder lijnmotor met een vermogen van 155 DIN pk. Versnellingsbak: Pneumo-cyclic half automatische 5 versnellingsbak, waarvan de 1e versnelling een zogeheten kruipversnelling is. Type, Bendix-Wilson GB 350.

Remsysteem: voetrem op lucht, gescheiden rem systeem voor en achter. Daarnaast een mechanische handrem en een motor rem, welke tevens dienst als motorstop.

Stalen chassis met aparte carrosserie uit een gelast metaal framewerk met polyester beplating. Afmeting van de bus: maximale hoogte 3300 mm, breedte 2500 mm, en de lengte van bumper tot bumper 11850 mm.

Wij wensen alle bezoekers en deelnemers een fantastische Vestingdagen Hellevoetsluis 2018!

0

Vanavond start Vestingdagen Hellevoetsluis 2018 met een RoadRun door Hellevoetsluis!

Sinds afgelopen maandag is ons team aan vrijwilligers gestart met de opbouw van het evenement. Er zijn tientallen hekken geplaatst, stroomkabels gelegd, sponsorvlaggen opgehangen, toiletten neergezet en aangesloten en nog veel meer!

foto: Wil van Balen

Vandaag, vrijdag, volgen nog de laatste voorbereidingen en verwelkomen we weer vele tientallen stoommachines, stoomslepers, old-timer vrachtwagens etc. etc.

Alle ingrediënten voor weer een fantastisch weekend vol activiteiten en bezienswaardigheden voor jong & oud!

Het bestuur van stichting Vestingdagen Hellevoetsluis wenst alle bezoekers aan het evenement heel veel plezier! We zijn blij met de vele deelnemers die ons evenement een warm hart toedragen! Dankzij vele sponsoren, groot en klein, maken dit weekend mogelijk hun bijdrage is onmisbaar. Dank ook aan de gemeente Hellevoetsluis die ons de Vesting weer beschikbaar stelt om ons evenement te organiseren.

foto: Wil van Balen

Tenslotte dank aan het superteam aan vrijwilligers die deze week al vele uren aan de slag zijn gegaan en ook aan hen die dit weekend weer tot een succes gaan maken

Het bestuur van Stichting Vestingdagen Hellevoetsluis,
Willian de Koster, Erik Noordzij, Otwin van Drunen, Wim de Zeeuw en Sjaak van den Houten

Vesting Hellevoetsluis niet toegankelijk voor doorgaand fietsverkeer

0
Arnemuiden

Elke dag, en dan zeker in de weekenden, vormt de Vesting van Hellevoetsluis een doorgaande route in het parcours voor menig wielrenner, mountainbiker of recreatie-fietser.

Tijdens Vestingdagen Hellevoetsluis (periode: vrijdag 17 augustus na 18.00 uur – zondag 19 augustus tot 20.00 uur) zal de Vesting afgesloten zijn voor doorgaand verkeer. Naast auto’s betekent het ook dat onze verkeersregelaars doorgaand fietsverkeer om de Vesting heen zullen dirigeren. Dit heeft alles te maken met de verkeersveiligheid voor de vele bezoekers die tijdens Vestingdagen Hellevoetsluis op straat lopen.

Ligt de Vesting dus op de route, neem dan direct al de route om de Vesting heen. (zoals aangegeven op onderstaand kaartje)

route_fiets_om_de_vestingHet is niet wenselijk dat fietsverkeer zich door de (lopende) bezoekers gaat mengen, dit om ongevallen en irritaties over en weer te voorkomen.
Natuurlijk is een ieder welkom om het evenement te bezoeken. De fiets kan bij de diverse ingangen tot de Vesting worden neergezet of nabij het gemeentehuis.

Dank voor uw medewerking!

Virtueel fietsen met alcohol of drugs – ‘Maak van de Nul een Punt’

0

Virtueel fietsen met alcohol of drugs

Op zaterdag 18 en zondag 19 augustus is het campagneteam van ‘Maak van de Nul een Punt’ aanwezig bij de Vestingdagen in Hellevoetsluis. Op zaterdag en zondag kan je hier virtueel autorijden of fietsen terwijl je virtueel onder invloed bent van alcohol of drugs.

 

Bij 3DTripping kan je virtueel beleven wat alcohol en drugs met je doet en welke gevolgen dit kunnen hebben in het verkeer. Door de virtual reality wordt de experience bijna werkelijkheid en fiets je vanuit de discotheek onder invloed van alcohol of drugs naar huis. Binnen het programma kies jezelf voor het middel: alcohol, cannabis, paddo’s of XTC. Per middel zijn de verschillende effecten nagebootst en kom je in lastige verkeerssituaties terecht.

Responsible Young Drivers voert deze actie uit voor de bewustwordingscampagne ‘Maakvan de Nul een Punt’in opdracht van ROV Zuid-Holland. Samen gaan zijn voor: ‘iedereen in Zuid-Holland elke dag weer veilig thuis….’

EZHE actief tijdens Vestingdagen Hellevoetsluis 2018

0
foto: EZHE
foto: EZHE

17, 18 en 19 augustus zijn weer de jaarlijks terugkerende Vestingdagen in Hellevoetsluis. Dit geweldige feest met tal van activiteiten en attracties mag je natuurlijk niet missen.

Ook bij Elektronica Club Zuid Hollandse Eilanden staat het op op zaterdag en zondag bol van de activiteiten. We houden open huis, ons amateurstation is bemand en doet mee aan het International Lighthouse & Lightship weekend, er is een electronica vlooienmarkt en nog veel meer!

Bezoek deze gezellige dagen in de Hellevoetse vesting en vergeet niet om ons op te zoeken op het terrein van droogdok Jan Blanken. Koffie en fris staat voor u klaar!

foto: EZHE

Over EZHE:
Onze club is er voor hobbyisten die elektronica, Arduino, RaspberryPi, zend- of luister- amateurisme en/of computer- techniek als gezamenlijke interesse hebben.

Onze club biedt de ruimte en middelen om deze hobby’s uit te oefenen. Daarnaast biedt onze club, door de grote diversiteit aan interesses, een uniek platform voor het delen van kennis. Onze vereniging beschikt over vele gereedschappen die nodig zijn voor het uitoefenen van de electronica hobby zoals oscilloscopen, multimeters, soldeerstations etc. Voor de zendamateur beschikken we over een breed scala aan zenders en randapparatuur. Daarnaast beschikken we over een 33 meter hoge zendmast op een historisch unieke locatie.

Ook interesse? Kom vrijblijvend langs op onze clubavond! Iedere donderdag vanaf 19.00 uur.

Lokatie & Routebeschrijving

tekst: Jan van der Knaap

foto: EZHE

Het Vuurwerk vanaf het water beleven?

0

Vaar mee met zeesleper De Elbe en aanschouw het vuurwerk vanaf het Haringvliet!

Op zaterdag 18 augustus is er een unieke mogelijkheid om aan boord te stappen van De Elbe. Overdag ligt ze aan de Kanaalweg Westzijde, maar die avond kiest ze het ruime sop! Een prima locatie om zowel de Vlootschouw als het Vuurwerk te bekijken.

‘Het vuurwerk van de vestingdagen Hellevloetsluis, spectaculair boven het Haringvliet. Beleef het vanaf het water met een hapje en een drankje op de Elbe. Warme en koude dranken zijn tegen betaling verkrijgbaar aan de bar, de hapjes serveren wij!’

Opgeven kan via hun website:
http://www.zeesleperelbe.nl/charters/hellevoetsluis-vuurwerk/

foto: Wilco Visser
foto: Wil van Balen

Meerijden met de Road-Run? Stap in bij de RTM 107 ‘Grasklokje’

0

Vrijdagavond 17 augustus gaan we van start met de RoadRun. Net als vorig jaar kunnen bezoekers meerijden tijdens deze tocht door Hellevoetsluis!

Bezoekers krijgen weer de mogelijkheid om in een bus mee te rijden met de RoadRun. Dit jaar kunnen we 40 plaatsen in de oude RTM-bus ‘Grasklokje’ vullen.

Vertrek op vrijdag 17 augustus om 18.30 uur vanaf de Kanaalweg Westzijde. Interesse? Mail dan uw naam, telefoonnummer en het aantal gewenste plaatsen door naar: info@vestingdagen.nl 

Deelnemers krijgen nog bericht met bevestiging en eventuele bijzonderheden.

LET OP! De bus heeft geen mogelijkheid om kinderwagens mee te nemen.

foto: RTM-museum Ouddorp

Geschiedenis

Het openbaar vervoer op de Zuid-Hollandse eilanden ( Hoekse Waard, Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee) en Schouwen Duivenland had lange tijd een heel eigen karakter. Het werd sterk bepaald door de geïsoleerde ligging, want de genoemde gebieden waren toen nog echte eilanden. Door de geringe bevolkingsdichtheid en het overwegend agrarische karakter, was het personenvervoer verhoudingsgewijs beperkt van omvang en daarbij sterk gericht op een “stroom” namelijk Rotterdam. De Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) had in de loop der tijd in dit gebied een uitgebreid net van tram- en veerverbindingen aangelegd, waarover zowel het personen- als het goederenvervoer werden afgewikkeld. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog speelde de bus hierin een beperkte rol. Dit vervoermiddel werd alleen ingezet op aanvullende verbindingen die vooral dienden als “aanvoerlijnen” naar de tram. Dit gold ook voor de vrachtautodiensten van de RTM.

foto: RTM-museum

Techniek

De bus is voorzien van een underfloor-motor, merk/type Leyland O 680, een zes cilinder lijnmotor met een vermogen van 155 DIN pk. Versnellingsbak: Pneumo-cyclic half automatische 5 versnellingsbak, waarvan de 1e versnelling een zogeheten kruipversnelling is. Type, Bendix-Wilson GB 350.

Remsysteem: voetrem op lucht, gescheiden rem systeem voor en achter. Daarnaast een mechanische handrem en een motor rem, welke tevens dienst als motorstop.

Stalen chassis met aparte carrosserie uit een gelast metaal framewerk met polyester beplating. Afmeting van de bus: maximale hoogte 3300 mm, breedte 2500 mm, en de lengte van bumper tot bumper 11850 mm.

Het Bastion: ‘bolwerk voor het zware materieel’

0
foto: Rob Kleijburg

Het Bastion: ‘bolwerk voor het zware materieel’

Al jaar en dag nemen grote, en kleine, vrachtwagens tijdens Vestingdagen bezit van het Bastion. De afgelopen jaren heeft coördinator van dit onderdeel, Gerard de Werk, zich ingezet om elk jaar ook nieuwe deelnemers aan te trekken.

Zo zijn er inmiddels ook grote Amerikaanse vrachtwagens te bewonderen van de American Heavy Duty Trucks.

foto: Wil van Balen

Maar zijn ook oude streek-bussen te bekijken. Bussen die in hun werkzame leven ook in Hellevoetsluis en op Voorne-Putten hebben rondgereden.

foto: RTM-museum
foto: Jaap van Splunter

Aangevuld met oude brandweerwagens, de UNIMOG-club en andere deelnemers is er zo een heel divers aanbod te bewonderen. Divers, maar ze zijn wel te rekenen tot de groep echte ‘krachtpatsers’ ieder zo in een eigen categorie!

foto: SFS-rental

Vestingdagen app en Routekaart wijzen de weg!

0

De Vestingdagen-app is (weer) beschikbaar!

Schermafbeelding 2016-07-22 om 16.01.16In 2016 zag de Vestingdagen-app het levenslicht. Ook dit jaar is deze weer beschikbaar!

Heb je de app nog niet? Klik dan hier voor de link naar de Apple-store.
Heb je de app al op je telefoon staan? Vergeet deze dan niet te updaten naar de nieuwste versie!

Veel van de programmaonderdelen van de Vestingdagen grijpen terug naar vroeger: stoommachines, oude vrachtwagens en legervoertuigen, de musea in de Vesting etc. Helemaal van deze tijd is de Vestingdagen-app die nu weer gratis beschikbaar is voor Apple en Android smartphones. Via de app beschik je over actuele informatie over alle activiteiten en waar deze zich bevinden in en rond de Vesting. De app is tevens gekoppeld aan de diverse social media platformen als Twitter, Instagram en Facebook. Scan de QR code in dit artikel of klik op de download link onderaan dit bericht.

De app is ontwikkeld door het Hellevoetse ICT bedrijf PN.nl. Roy van Houten nam de graphics voor zijn rekening.

Logo PNKlik en download de gratis app!

Routekaart wijst u weg in de Vesting.

Speciaal om bezoekers de weg te wijzen langs de diverse onderdelen is ook de Routekaart voor de editie van 2018 weer beschikbaar. Per ‘station’ zijn er een paar hoogtepunten uit opgenomen, zodat u meteen ook kunt zien waar u wat kunt vinden. Met rode en gele pijlen op weg en aan lantaarnpalen kunt u makkelijk de route volgen.

Routekaart_2018

De routekaart doet denken aan een de bekende ‘metro-kaart’, u kunt dus op diverse punten de route starten. Op diverse toegangspunten tot de Vesting staan er speciale bakken waaruit u een routekaart kunt meenemen. De routekaart is ook terug te vinden in de app. Niet onbelangrijk, op de achterkant van de routekaart is een overzicht van onze sponsors te vinden. Zonder hen is het onmogelijk dit prachtige evenement neer te zetten.

BarBiertje pakt uit tijdens Vestingdagen Hellevoetsluis!

0

Wij zijn komende Vestingdagen Hellevoetsluis op twéé locaties te vinden!

Natuurlijk op onze eigen vertrouwde plek in de Kerkstraat..

Maar ook op Hét Vestingplein i.s.m De Ruyterhuis te Hellevoetsluis & De Waag Koffie, Lunchroom & Bar voor het Gemeentehuis!

Progamma – Kerkstraat – Vestingdagen – BarBiertje – 2018!:
We starten de vrijdagmiddag (17.00u) weer met onze welbekende BarBorrel, met o.a Duo Tijdloos! Dé heerlijke opwarmer voor het leukste weekend van het jaar! s’ Avonds dansen we door (v.a 22.00u) met één van de gezelligste Nederlandstalige bands die we kennen: Joost Mag Het Weten! Hossen, dansen, springen! Joost en z’n vrienden zorgen voor een onvergetelijke avond!

De zaterdagmiddag (v.a 13.00u) staan onze vrienden Cirque Du Vinyl weer op het BarbierTerras de lekkerste Vinyl te draaien! De afgelopen jaren waren deze twee gasten een enorm succes! Tot laat in de nacht was het feest op ons terras, terwijl Copycat binnen de pannen van het dak af speelde! Heerlijke soul, funk en disco! Dat is wat ze doen. Ilja Edwards & Rob Strik we zien jullie weer graag komen!

Zaterdagmiddag vanaf 15.00u tot uurtje of 18.00u komt de geweldige coverband Discover ons terras weer op z’n kop zetten!
Dan komt ie… Dé zaterdagavond (22.00u) Met de allerbeste coverband van Nederland! Copycat XXL! Toeters, Bellen, Lichten, Rookmachines.. alles wordt uit de kast getrokken voor het feest van het jaar! Vol = Vol!

Zondagmiddag.. Behoeft geen introductie! Aan goede tradities gaan we niet zitten, die houden we zo! Dus ja.. NATUURLIJK STAAN ZE ER! (15.00u) Last but not least: The Amazing Stroopwafels
Tijdens de Vestingdagen is er van alles te beleven in de Hellevoetse Vesting! Zo ook op ‘Hét Vesting Plein!’ welke zich vóór het gemeentehuis bevindt.

Progamma – Plein voor gemeentehuis – Hét Vesting Plein!

www.facebook.com/events/268480287294278/

Het Vestingplein biedt enorm veel gezelligheid voor jong & ouder in de vorm van foods, sfeer, drinks en uiteraard heerlijke live muziek!

Muziek van Cirque Du Vinyl, Zanggroep LOS, Freddy Koridon & Poortman & van der Ham!

Het Vesting Plein is een unieke samenwerking van: De Waag, De Ruyterhuis, en BarBiertje en biedt u het beste van deze drie ondernemers! Kom dus tijdens de Vestingdagen ook naar het Vestingplein!

Kies het luchtruim en bekijk Hellevoetsluis uit de lucht!

0

Altijd Hellevoetsluis, en de Vestingdagen, vanuit een helikopter willen bekijken? Grijp je kans op zaterdag 18 of zondag 19 augustus.

Op beide dagen biedt Prince Helicopters weer vluchten aan.
Locatie op de zaterdag: Struytse Zeedijk/Veerweg;
Op zondag: Struytse Zeedijk/Plattendijk

Je kunt nu al reserveren via de website van Prince Helicopters. Klik HIER voor de link naar hun website.

foto: Rob Kleijburg

Over Prince Helicopters:

Prince Helicopters, een bedrijf waar klantgerichtheid, flexibiliteit en veiligheid hoog in het vaandel staan. Met veel plezier verzorgen wij uw helikoptervlucht Nederland. Al meer dan 42 jaar een begrip in de omgeving! Onze heliport ligt twee kilometer van Zierikzee.

We hebben 2 verschillende helikopters in onze vloot; de Schweizer 300C en twee Enstrom 480’s.  We zijn voornamelijk actief in Zeeland maar ook de rest van Nederland. Onze werkzaamheden zijn zeer divers. Zoals heli tours, een helikoptervlucht vanaf onze heliport en rondvlucht vanaf een andere lokatie. Maar bijvoorbeeld ook luchtfotografie, pijpleidingcontroles en het geven van een proefles.

Overzicht Sponsors Vestingdagen Hellevoetsluis 2018

0

Ook dit jaar worden de Vestingdagen weer mogelijk gemaakt door heel veel (lokale) sponsors.

Sponsoroverzicht Vestingdagen Hellevoetsluis 2018

Vrijdag 17 augustus RoadRun en opening Vestingdagen 2018

0
foto: Wilco Visser

Vrijdagavond 17 augustus staat de RoadRun weer gepland. Een bonte stoet van stoommachines, (oude)vrachtwagens, legervoertuigen en andere historische voertuigen leggen een route door een deel van Hellevoetsluis af. Dit is de opmaat naar de officiële opening van het evenement.

foto: Rob Kleijburg

Er is dit jaar weer gekozen voor een “kleine” en “grote” RoadRun. Hierdoor zullen de kleinere stoommachines al vroeger terug zijn op de Oostzanddijk. Daar wachten ze, terwijl ze het publiek ‘opwarmen’, op de deelnemers van de grote RoadRun.

 • 18.00 uur – verzamelen deelnemers op het Zuidfront
 • 18.30 uur – vertrek “grote” RoadRun vanaf het Zuidfront
 • 19.00 uur – vertrek “kleine” RoadRun vanaf het Zuidfront

Route “grote” Roadrun => Zuidfront – Kanaalweg-Westzijde – Amnesty–Internationallaan – Sportlaan – Koninginelaan – Rijksstraatweg – Moriaanseweg-West – Smitsweg – Honaarststraat – Rijksstraatweg – Amnesty-Internationallaan – Rijksstraatweg – Brielsestraatweg – Brielsepoort – Opzoomerlaan – Oostzanddijk (rond 20:00 uur stop gemeentehuis ontvangst burgemeester) – Oostkade – Zuidfront

foto: Rob Kleijburg


Route “kleine” RoadRun
=> Zuidfront – Kanaalweg-Westzijde – Glacisweg – Ravelijnstraat – Jan Blankenstraat – Glascisweg – Brielsestraatweg – Brielsepoort – Opzoomerlaan rechtsaf – Oostzandijk (20:00 uur stop gemeentehuis ontvangt Burgemeester) – Oostkade – Zuidfront

 • rond 20.00 uur aankomst Oostzanddijk, burgemeester mw. Junius begroet de deelnemers
 • 20.30 verwachte terugkomst Zuidfront

U komt toch ook?

foto: Wil van Balen

‘Het Fordje van Vermaat’ en de ‘Neusbus’, te zien tijdens Vestingdagen Hellevoetsluis

0

Oude Vermaatbussen weer thuis

Het Fordje van Vermaat zoals de oudere generatie zich nog net kan herinneren, keert terug naar Hellevoetsluis, samen met de bekende Mercedes ‘’neusbus’’

Op de aanstaande Vestingdagen zullen beide museumbussen weer in volle glorie te zien zijn.

De T Ford autobus, waarmee Koningin Juliana in 1971 werd vervoerd ter gelegenheid van de opening van de Haringvlietdam, maar ook de donkerrode Europa Express touringcar worden welwillend ter beschikking gesteld door de Stichting Veteraan Autobussen (S.V.A.)

Dit Fordje is grotendeels authentiek in die zin dat Vermaat’s Autobedrijf in 1923 het chassis had geleverd aan een tuinder uit Rockanje om op te laten bouwen als vrachtwagen. Toen het Fordje in de jaren vijftig van de vorige eeuw wat te oud was geworden om regelmatig groente naar de veiling te vervoeren heeft Dirk Vermaat het afgeschreven vrachtwagentje teruggekocht. Timmerman De Pijper, die zijn werkplaats tegenover Vermaat aan de Rijkstraatweg had, heeft toen aan de hand van oude foto’s een getrouwe kopie nagebouwd van de carrosserie zoals Vermaat’s Autobedrijf er van 1923 tot 1925 een drietal heeft exploiteerd.

De authentieke 12 persoons T Ford bussen die origineel waren voorzien van een carrosserie van de Fa Dolk uit Rotterdam onderhielden een regelmatige dienst van Hellevoetsluis naar Rockanje via Brielle en Oostvoorne.

De uit 1952 daterende Mercedes met een carrosserie van Den Oudsten heeft een imposante staat van dienst. Begonnen als luxe touringcar voor Europa Express had een tweede leven dichter bij huis als woon-werk bus voor fabriekspersoneel in de Botlek en Europoort. Na een lange rustperiode werd deze touringcar rond 1988 door Vermaat gerestaureerd en weer opnieuw in dienst gesteld waarbij de oude schicht vaak aanwezig was bij trouwpartijen en andere speciale ritten.

Na de opheffing van Vermaat’s Autobedrijf waren beide voertuigen lange tijd te zien in het automuseum De Rijke. Bij het opheffen van dat museum heeft de familie Vermaat beide pronkstukken in beheer gegeven van de S.V.A.

tekst: Bas de Voogd

Lichtschip Noord Hinder & de Vestingdagen Hellevoetsluis

0
foto: Ton Pollemans

Het lichtschip Noord Hinder is open tijdens de Vestingdagen en
heeft het volgende programma:

 • bezoek gratis de Noord Hinder, een vrijwillige bijdrage wordt zeker gewaardeerd!
 • voor de kinderen: Mister Magic Balloon! met mooie ballonfiguren, zaterdag & zondag van 13.00 tot 17.00 uurmister_magic_ballonartiest_1
 • zaterdag: 13.00 tot 17.00 uur: oude-ambacht in de vorm van een ‘pyrograaf’, deze brandt tekeningen van schepen in op hout
 • zondag: van 13.00 tot 17.00 uur: Grootenhoeks Koor: ‘Enjoy’ met vrolijke meezingnummers
foto: Rob Kleijburg

Over de Noord Hinder:
Het Lichtschip 12 Noord Hinder werd in 1963 gebouwd en heeft tot 1994 op diverse locaties dienst gedaan als herkenningspunt op de Noordzee. De laatste positie van het lichtschip was in de nabijheid van de gevaarlijke Belgische banken voor de Zeeuwse kust.

In 1994 werd het lichtschip overbodig door de moderne navigatiemiddelen aan boord van zeeschepen. Op 21 maart 1994 werd de Noord Hinder als laatste Nederlandse lichtschip definitief van zee gehaald en vervangen door een lichtboei.

Het lichtschip ligt nu als museumschip afgemeerd aan de Koningskade in Hellevoetsluis en is als zodanig opengesteld voor het publiek. Een bezoek aan de Noord Hinder is niet alleen zeer leerzaam, maar het is ook (zeker voor kinderen) zeer avontuurlijk. Wat te denken van het beklimmen van de lichttoren? Of een bezoekje aan de kombuis of de uitkijk?

Rond de Molen en in de Molenstraat is weer genoeg te zien!

0
Rond de molen heeft de buurtvereniging, alweer voor de 10e keer, een mooie invulling gevonden.
Zoals gebruikelijk worden het pleintje en de Molenstraat weer leuk aangekleed. Neem een kijkje in de molen, klim naar boven voor een mooi overzicht over een deel van de Vesting.
foto: Wilco Visser
Zowel zaterdag als zondag zijn er kramen met 6 oude ambachten w.o. Klompenmaker,mosterdmaker, kleine bootjesmaker en meer. Ook staan er kramen met streekproducten, de Nederlands kampioen palingroker, chocola, oud Hollands snoep en niet te vergeten de pannenkoeken die de bewoners zelf bakken.
Op zaterdag zijn er optredens van het ‘Helius Shantykoor’ en het straattheater die de oude kroeg van Pa Baggerman na speelt. Op zondag staat het shantykoor ‘De Moordtzangers’ uit Moordrecht op het programma.
foto: Wilco Visser

Unieke vaartocht! Vaar mee met zeesleper De Elbe van Maassluis naar Hellevoetsluis

0

Een prachtige vaartocht van Maassluis over de Oude Maas, Hollands Diep Dordtse Kil en Haringvliet. Aan boord een heerlijk lunchbuffet. Terugreis per bus of neem gerust uw fiets mee.

De Elbe neemt deel aan de Vestingdagen in Hellevoetsluis. Deze bestemming is een uitzonderlijke en voert langs een bijzonder mooie route. Sommige mensen ervaren problemen bij het boeken via onze site. Dat betekent niet dat onze website niet werkt. Mocht u toch problemen hebben met boeken, mail dan naar info@zeesleperelbe.nl. Let op, uw reis is pas geboekt als u een bevestiging met boekingsnummer in de mail hebt ontvangen.

Kosten voor de vaartocht: €39,50 p.p.

Meer informatie over De Elbe op hun website.

Rabobank: Kinder- en Sportplein tijdens Vestingdagen Hellevoetsluis

0

Rabobank Kinderplein tijdens Vestingdagen Hellevoetsluis

Op zaterdag 18 augustus en zondag 19 augustus wordt het Fort Haerlem plein omgetoverd tot een gezellig Rabobank Kinderplein. Er is op beide dagen van 10.00 – 17.00 uur van alles te doen.

Laat je schminken, speel een gezellig spel of doe mee aan Tour de Sport en leef je uit met Hockey, Voetbal, Judo en nog veel meer. Op zaterdag 18 augustus maak je kans op een ontmoeting met superheld Spiderman of prinses Belle van Happy Kids Entertainers. Zij zijn van 10.00 – 17.00 uur aanwezig op het plein. Op zondag 19 augustus is prinses Elsa op het plein te vinden, samen met Spiderman.

Op beide dagen wordt om 11.30 uur, 12.30 uur, 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur een ‘Superhelden- Magic Show gegeven. Komen jullie ook? Wij kunnen haast niet wachten….

Zeeuw Automotive

0

Zeeuw Automotive (sinds 1961) is een echt familie bedrijf waar persoonlijke aandacht en kwaliteit hoog in het vaandel staan.

Wij zijn officieel dealer van de Italiaanse merken Fiat, Alfa Romeo, Lancia en het zeer onderscheidende merk Jeep.
Ook zijn wij erkend reparateur van de merken Chevrolet en Saab. Binnen onze deskundige werkplaats vindt u tevens een Profile Tyrecenter.

In onze showroom staat altijd een ruim aanbod aan prachtige auto’s, zowel nieuw als gebruikt. Wij streven naar een divers aanbod in merken en prijsklasse, bij “Zeeuw” is altijd wat te vinden. Ook voor een aantrekkelijke financiering, lease of verzekering helpen wij u graag.

Het team van Zeeuw ontmoet u graag!

Kijk voor meer informatie op onze website.

Mourik

0

Mourik is een innovatief familiebedrijf dat traditionele menselijke waarden combineert met modern ondernemerschap, hoogwaardige technieken, inspirerend leiderschap en een proactieve instelling. Wij zijn een betrouwbare partner die wereldwijd toegevoegde waarde weet te creëren met een breed scala van diensten in meerdere technische disciplines, waarbij wij de synergie tussen de Mourik bedrijven optimaal benutten.

Mourik staat voor gezond rendement, continuïteit, veilig werken en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De Mourik bedrijven genereren met ruim 2.000 medewerkers een jaarlijkse omzet van ruim 475 miljoen euro.

Om onze activiteiten wereldwijd te kunnen uitvoeren, hebben wij vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Qatar, Aruba, Venezuela, Verenigde Staten, Brazilië, Turkije, Saoedi-Arabië en Zuidoost-Azië. En van daaruit zijn we snel overal ter wereld. Waar u ons nodig hebt.

De kernactiviteiten zijn: infrastructuur, industrie- en utiliteitsbouw, industriële services, catalyst handling, milieutechniek en projectontwikkeling.

Meer informatie over Mourik kunt u vinden op onze website.

VivePrint – Bedrukt Geregeld.

0

Waarom VivePrint?

VivePrint heeft al ruim 15 jaar ervaring in de grafische industrie, waardoor wij als geen ander weten wat de mogelijkheden zijn. Met deze kennis zorgen wij ervoor dat al je ideeën en ontwerpen worden omgezet naar een mooi en stijlvol eindproduct. Hierdoor kunnen wij enorm snel schakelen en zijn wij bovendien van alle markten thuis. Wij zijn als het gaat om grafische producties dan ook een one-stop-shop. Of je nou op zoek bent naar tien visitekaartjes, een bannerset of een complete beursstand. Wij kunnen het je leveren. En nog snel en tegen een voordelig tarief ook! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van 3D-printen? Of wil je meer informatie over een van onze producten? Neem dan contact met ons op.

VivePrint B.V.
Rosmolenweg 9B
3356 LK Papendrecht
T 078 360 4016

‘Autoplein’ verrijst weer tijdens Vestingdagen Hellevoetsluis

0
foto: Rob Kleijburg

Na het succes in 2016 en 2017, ook dit jaar weer een Autoplein, met zo’n 21 automerken!

foto: Rob Kleijburg

Na 2 jaar is het Autoplein, waar lokale dealers nieuwe modellen auto’s presenteren een gezellige en welkome aanvulling op het programma. Naast enthousiaste bezoekers zijn ook de dealers tevreden met de opzet. Ook dit jaar zult u dit plein terugvinden aan de Burgemeester van de Jagtkade. In totaal 15 dealers vertegenwoordigd zijn. En die 15 dealers vertegenwoordigen maar liefst 21 automerken!

Deelnemers zijn:
Auto Hoogenboom (VW, Seat en Skoda)
Auto van der Burgh (Ford)
Auto Wust (Mercedes en Smart)
Auto den Hartog (Opel)
Auto Kievit (Renault en Dacia)
Autobedrijf P. Troost & Zn. (Kia)
Auto Romar (Mitsubishi)
Garagebedrijf W. van Trigt (Hyundai)
Louwman Hellevoetsluis (Toyota en Peugeot)
Autobedrijf Kooy (Mazda)
Zeeuw Automotive (Fiat, Alfa Romeo en Jeep)
Auto Dekker (Suzuki)
Tesla Rotterdam (Tesla)
Auto Sturm (Nissan) en
Kalfsbeek Schiedam (BMW en Mini)

foto: Rob Kleijburg

Op beide dagen, zaterdag 18 en zondag 19 augustus vindt u het ‘Autoplein’ aan de Burgemeester van de Jagtkade. Naast de braderie kunt u zich laten informeren over de diverse auto’s (bijna 80!) die er staan opgesteld.

Al die indrukken op u laten inwerken? Neem dan plaats op het kleine terras en geniet van iets te drinken en/of eten.

Stichting Vestingdagen Hellevoetsluis is erg blij met de deelname van de autodealers.

foto: Anton Huber
foto: Anton Huber

Secretaris Erik Noordzij: “door deelname aan het autoplein, is elke dealer meteen ook sponsor en betalen dus een bijdrage. Dus het autoplein is naast een onderdeel ook de ‘katalysator’ om andere onderdelen mede mogelijk te maken”.

Gemeente Hellevoetsluis

0

Het water en Hellevoetsluis zijn vanouds met elkaar verbonden. Dankzij de gunstige en strategische ligging aan het Haringvliet werd Hellevoetsluis in het begin van de 17e eeuw een thuishaven voor de Hollandse oorlogsvloot. Een haven die later steeds meer werd versterkt, waardoor de unieke combinatie van vestingstad en oorlogshaven ontstond. Admiraals als de Ruyter, Tromp en Piet Hein hebben er hun thuishaven gehad.

In 1667 vertrok vanuit Hellevoetsluis een vloot om de Engelse marinehaven Chatham aan te vallen. De operatie was succesvol: tientallen fregatten werden verbrand of tot zinken gebracht en Michiel de Ruyter kwam triomfantelijk terug met het veroverde vlaggenschip The Royal Charles. Om te voorkomen dat één van de vijanden van de Republiek een vergelijkbare aanval zou uitvoeren op de in Hellevoetsluis liggende oorlogsvloot, werden omstreeks deze jaren de eerste vestingwerken aangelegd. Deze bestonden uit eenvoudige werken van houten palen en aarden borstweringen.
Twintig jaar later verkeerden ze in slechte staat en omdat het herstel veel geld zou kosten, dreigde Hellevoetsluis zijn positie als marinehaven te verliezen aan Willemstad. In 1688 besefte Stadhouder Willem III echter tijdens de voorbereidingen van zijn Glorieuze Overtocht naar Engeland om de troon op te eisen dat de haven een buitengewoon gunstige ligging had. Hij vertrok vanuit Hellevoetsluis met 400 schepen richting Engeland om daar koning te worden. En hij bepaalde dat er flink geïnvesteerd moest worden en dat Hellevoetsluis een stelsel van moderne vestingwerken moest krijgen. Die metamorfose vond plaats tussen 1695 en 1710, waarbij de vesting de karakteristieke vorm kreeg die vandaag de dag nog is te herkennen.

 

Voor meer informatie over Hellevoetsluis: bezoek onze website

Europoort Industrie Diensten (EID)

0

Is actief sinds 2005 en is werkzaam op het gebied van industriële reiniging en aanvullende dienstverlening.

Het doel van EID is kraakhelder: een tevreden klant. Of het gaat om een éénmalige opdracht, project, onderhoudscontract of een calamiteit, in alle gevallen kunt u rekenen op onze kennis, kunde en betrouwbaarheid.

Meer informatie over onze diensten kunt u vinden op onze website.

PublishNET Nederland BV

0

PublishNET is de meest ervaren onafhankelijk internet provider van Nederland.

Sinds 1995 levert PublishNET internet access, hosting en ict-diensten aan het midden- en kleinbedrijf.
Ook leveren wij professionele ip-telefonie oplossingen met digitale centrales; het Xelion System.

Vakkennis, service en persoonlijke aandacht zijn de items die onze dienstverlening kenmerkt.

Bent u op zoek naar een betrouwbare partner in ict-diensten waar u geen ‘nummer’ bent en persoonlijk geholpen wordt dan bent u u bij PN aan het juiste adres. Het ‘alles onder één dak’ principe zal u aangenaam verrassen.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

DRV Accountants & Adviseurs

0

Werken in de echte economie

Wij zijn DRV Accountants & Adviseurs en wij werken voor ondernemers in de echte economie. De ondernemers die Nederland van oudsher groot maken. Die voor het overgrote deel van onze werkgelegenheid zorgen. Die onze economie aanjagen. De ondernemers die flexibel inspelen op nieuwe kansen, dichtbij en ver weg. Die een directe relatie hebben met hun cliënten, medewerkers en andere stakeholders. Voor die ondernemers zetten wij ons al 95 jaar lang in.

Accountants en adviseurs met expertise

Wij willen die ondernemers helpen hun bedrijfsprestaties duurzaam te verbeteren door hen de juiste actuele inzichten, oplossingen en ondersteuning te bieden. Daarvoor brengen we de expertise van 500 professionals samen. Vanuit een brede blik en met oog voor detail behartigen we uw zakelijke en privé belangen. We voelen ons persoonlijk betrokken bij u en uw organisatie en werken altijd dichtbij vanuit 12 vestigingen in Zuidwest-Nederland.

Van belastingadvies tot bedrijfsstrategie

Werken voor ondernemers in de echte economie betekent werken voor ondernemers die een belangrijke rol vervullen in het maatschappelijk verkeer. Ook wij doen dat als accountantsorganisatie. Daarom werken wij volgens hoge kwaliteitsstandaarden en stimuleren we onze medewerkers de beste accountant, fiscalist of adviseur te worden. Zij kunnen zich in de volle breedte van onze dienstverlening specialiseren en gebruikmaken van geavanceerde automatiseringsoplossingen.

Zo maken we waar wat we beloven: DRV Accountants & Adviseurs. Stilletjes een van de beste kantoren van Nederland.

Bezoek onze website voor meer informatie.

Koninklijke Marine – Vloot- en Roadshow! locatie: naast de Vuurtoren

0
De Koninklijke Marine zal met haar Vloot & Roadshow op zaterdag 18 augustus en zondag 19 augustus aanwezig zijn op Vestingdagen Hellevoetsluis!

De Koninklijke Marine zal met haar Vloot & Roadshow zaterdag 18 augustus en zondag 19 augustus naast de Vuurtoren staan met een mobiele klimwand in het kader.

Belangstellenden, van jong tot oud, kunnen kosteloos, onder begeleiding van het marine personeel, de 10 meter hoge klimwand beklimmen. Ze krijgen daarbij een tuigje aan dat verbonden is met een veiligheidslijn die op de grond wordt vastgehouden door een lid van de Roadshow. Verder zal de marine een promotietrailer neerzetten, een brugsimulator en een informatietent en staan de medewerkers van de marine het publiek graag te woord.
De vloot- roadshow wordt ingezet tbv evenementen in het gehele land om de marine te presenteren. Eén van de belangrijkste taken van de Koninklijke Marine is het verdedigen van het Nederlandse grondgebied en dat van bondgenoten. Ook zorgt de Marine voor de bescherming van het grondgebied en de wateren rond de Nederlandse Antillen en Aruba. Om deze taken uit te kunnen voeren zijn permanent Marine eenheden aanwezig in het Caribisch gebied.

Duckrace 2018 – steun het Zeldzame Ziekten Fonds

0

Doe mee met de DUCKRACE van Lions Club Haringvliet en Kiwanis Brielle

Tijdens de Vestingdagen op 18 augustus 2018 laten wij het water in de haven van Hellevoetsluis geel kleuren door een enorme berg badeendjes. De opbrengt van de race komt ten goede aan het Zeldzame Ziekten Fonds.

Tijdens de Vestingdagen zal op 18 augustus de beide duckraces plaatsvinden. Het programma ziet er dan als volgt uit:

10:00 uur – Verkoop loten “Kleine” Duckrace
13:00 uur – Muziek van Brassband
15:00 uur – Start  Duckrace
16:00 uur – Bekendmaking prijzen van de beide races en overhandiging van de Cheque aan Zeldzame Ziekten Fonds

Kijk op Duckrace-Hellevoetsluis voor alle informatie, het adopteren van je eigen eendje en de te winnen prijzen!

Vliestroom uit de vaart: bezoek het schip op zaterdag 18 augustus

0

Betonningsvaartuig Vliestroom.

Op zaterdag 18 augustus is het betonningsvaartuig Vliestroom toegankelijk voor bezoek. Een unieke gelegenheid dit schip van dichtbij te bekijken. Eind dit jaar wordt het schip uit dienst gesteld.

Een korte geschiedenis:
Het betonningsvaartuig Vliestroom type B4 is gebouwd in 1987 door Damen Shipyard. In opdracht van DGSM het voormalige Loodswezen. En heeft tot 1989 in het noorden van Nederland gevaren,

In 1989 is besloten door de Vaarwegmarkeringsdienst dat de Vliestroom naar de standplaats Hellevoetsluis moest ter vervanging van de betonningsvaartuigen Grevelingen en de Krammer.

In het jaar 2000 is de Vaarwegmarkeringsdienst gefuseerd met Directie Noordzee (RWS), de vertrouwde DGSM kleuren werden vervangen door de kleuren van RWS. Met de oprichting van de Rijksrederij in 2009, is de Vliestroom onder de vlag van de Rijksrederij gaan varen, de bemanning volgde in 2013.

Na drie decennia en vele zeemijlen is de tijd gekomen voor de Vliestroom dat deze wordt uit gefaseerd. Het vertrouwde beeld de Vliestroom in de Koopvaardijhaven zal eind 2018 niet meer zo zijn, daarom zal tijdens de vestingdagen de Vliestroom op zaterdag open schip houden. En ons daarna gaan voorbereiden op de toekomst met de MPV 30 Merwestroom.

Vlootschouw 18 augustus – nog op zoek naar deelnemers!

0

 Vestingdagen Hellevoetsluis 17, 18 en 19 augustus

Betreft: uitnodiging verlichte vlootschouw zaterdag 18 augustus 2018


Beste watersporter, booteigenaar of watersportliefhebber,

Na het succes van vorig jaar zal er tijdens de Vestingdagen weer een vlootschouw gehouden worden. Wij vinden dat een vlootschouw in een stad als Hellevoetsluis niet mag ontbreken. Daarom nodigen wij jullie via deze wijze uit om mee te doen aan onze sfeervol verlichte vlootschouw op zaterdag 18 augustus vanaf 21.00 uur.

Vorig jaar was het voorbereiden van de vlootschouw en het gereedmaken van de schepen zeker zo gezellig als de vlootschouw zelf. We nodigen daarom iedereen uit om vrijdagavond al af te meren in de Vesting nabij het Groote Dok. De havenmeester zal u een ligplaats aanwijzen.

De tocht zal er ongeveer als volgt (ongeveer) uitzien:

 • 20.00 uur – zullen alle schepen gereed zijn in de vesting bij het Groote Dok.
 • Rond 21.30 – zullen de schepen losmaken en door de brug het Haringvliet op varen (richting de Heliushaven)Op het Haringvliet zal de vloot op veilige afstand van het vuurwerk geformeerd worden. Het vuurwerk zal rond 22.30 uur plaatsvinden.

Om de vlootschouw goed voor te kunnen bereiden, o.a. het regelen van de benodigde vergunningen en het aantal ligplaatsen zouden wij graag van u willen weten of u met uw schip met ons mee wilt varen.

Hiervoor kunt u een inschrijfformulier opvragen bij de coördinator van de vlootschouw en ingevuld terugsturen:

Schepen die willen blijven overnachten in Hellevoetsluis, kunnen dat aangeven op het inschrijfformulier.

Naast de schriftelijke informatie zal er op zaterdag 19 augustus rond 17.00 uur nog een palaver gehouden worden waar uiteengezet wordt hoe de tocht zal verlopen en wat er precies van u verwacht wordt. De palaver zal plaats vinden aan boord van de Zeefakkel welke ligt afgemeerd bij de vuurtoren.

Natuurlijk zijn ook prijzen te verdienen, dus zorg dat uw schip een geweldige uitstraling heeft.

We hopen op uw enthousiasme en een groot aantal deelnemers!

Met vriendelijke groet,
Harold Smit
Commandant Zeefakkel & coördinator vlootschouw

Gezocht: verkeersregelaars tijdens Vestingdagen Hellevoetsluis; 17 t/m 19 augustus.

0

Tijdens Vestingdagen Hellevoetsluis zal de Vesting zelf autovrij zijn. Om hierop toe te zien, zijn er een 3-tal posten die worden bemand door verkeersregelaars.
Voor de invulling van die posten zoeken wij voor deze dagen nog diverse verkeersregelaars.

Wat houdt het in om verkeersregelaar te zijn?
Als verkeersregelaar regel je het verkeer, zoals het woord al zegt. Uiteraard laten we je dit niet zonder voorbereiding doen. Al onze verkeersregelaars doen van te voren een online training. (dit kost ongeveer een 30-tal minuten aan tijd)
Je ziet toe dat de verkeerssituatie rondom de vesting veilig is. Automobilisten sta je netjes te woord en verwijs je naar alternatieven.
Als organisatie zorgen we voor duidelijke instructies.

Dus heb je interesse en ben je een dag (of dagdeel van 5 uur) beschikbaar, geef je dan op via: info@vestingdagen.nl

Coördinator Sjaak Mulder neemt dan z.s.m. contact met je op.
Vrijwilligers kunnen rekenen op de juiste (opvallende) hesjes, lunchpakket, vrijwilliger-t-shirt en een afsluitende vrijwilligersavond met een hapje en een drankje op zondag 20 augustus.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Zaterdag 26 en zondag 27 mei: Stoomevenement Dordt in Stoom

0

De Vestingdagen Hellevoetsluis laten nog even op zich wachten: 17 t/m 20 augustus. Maar komend weekend is er in Dordrecht al genoeg te beleven!

In mei 2018 wordt voor de 18e keer AD DORDT IN STOOM, het omvangrijkste stoom evenement in Europa in Dordrecht, gehouden. De toegang is gratis. Voor historisch vervoer kan een dagkaart worden gekocht, het ‘Stoomrondje Dordt’.

Voor meer informatie kijk op de site van Dordt in Stoom.

We wensen de organisatie veel succes en de bezoekers veel (kijk)plezier! En hopelijk weet u de Vestingdagen Hellevoetsluis straks in augustus ook te vinden.

Binnen een paar weken zal het programma op onze site worden geplaatst.

VDH2017 is zo goed als over, op naar Vestingdagen Hellevoetsluis 2018!

1

Als bestuur kijken we met trots terug op een zeer geslaagd evenement! Met de inzet van veel vrijwilligers, enthousiaste deelnemers, ondersteunende sponsors en een geweldig publiek is er een mooi weekend neergezet! Activiteiten voor jong & oud trokken weer duizenden bezoekers naar de Vesting van Hellevoetsluis.

De komende dagen zullen via onze diverse kanalen foto’s en video’s worden gedeeld, om op die manier nog even terug te kijken op het afgelopen weekend.

Met het afsluiten van dit weekend, begint ook het aftellen naar de editie van 2018. Ook dan weer in het 3e weekend van augustus de 17e,18e en 19e.

Zet u het alvast in de agenda? Wij kijken er al weer naar uit!

BEDANKT!

Vestingdagen Hellevoetsluis 2017 van start!

0

Met de road-run op vrijdagavond en een openingswoord door de burgemeester is Vestingdagen Hellevoetsluis officieel van start gegaan.

Vanaf woensdagmiddag was de kermis al geopend, donderdag was de feesttent het middelpunt met de Gooische Avond. Op vrijdag volgde de officiële opening door de burgemeester van Hellevoetsluis mw. Junius. Kort daarvoor was road-run geëindigd vlak voor het gemeentehuis, met een felle stoomfluit, grote wolken stoom en een gezellige drukt kon het weekend nu echt van start gaan!

De road-run bestond uit stoommachines, tractoren en andere deelnemers. De avond volgde met muziek op het Familieplein en in de feesttent.

Een voorboden van meer spektakel dit weekend in Hellevoetsluis!

 

Routekaart Vestingdagen 2017 – stippel je route uit!

0

Dit jaar hangen bij de diverse toegangen tot de Vesting routekaarten, die je als bezoeker mee kunt nemen. Op deze routekaart, staat o.a. vermeld waar je wat kunt vinden. Het is eigenlijk een soort van metrokaart, met daarop de diverse ‘stations’ benoemd.

Hoe maak je de meest ideale route, hoe kom je bij een bepaald activiteit en waar is bijvoorbeeld een geldautomaat? De routekaart biedt naast de bestaande Vestingdagen-app de basis om je bezoek aan de Vestingdagen in Hellevoetsluis zo optimaal mogelijk te maken.

foto John Biert
foto John Biert

Via de app heb je weer toegang tot het hele programma, met tijden, en locatie. Op de app vind je ook de digitale versie van deze routekaart. Voor de bezoeker die liever een kaart ‘in de handen’ heeft, zijn deze dus gratis mee te nemen. Wil je toch de app downloaden terwijl je de rond maakt, scan dan heel gemakkelijk de QR-code en je komt meteen op de juiste plek in de App-store van je telefoon.

De route wordt binnen de Vesting aangegeven met rode en gele pijlen. Ook op de straat/stoep zal je via symbolen de juiste kant worden opgestuurd. Op de achterkant van de routekaart staan de trotst sponsors van ons evenement vermeld.

We wensen alle bezoekers een mooi evenement toe!

RoutekaartVDF2017-A4-adv <– klik op deze link om de routekaart te openen en eventueel op te slaan

RoutekaartVDF2017-A4-adv kopie

De Zeeuw Makelaardij

0

Jouw pand. Ons antwoord.
Een woning koop je niet zo maar, het is een grote stap. En dat doe je meestal ook niet elke maand. Graag geven wij de antwoorden bij deze belangrijke beslissing. Heldere informatie bij het lastige aankoop en/of verkoopproces. Dat doen we met veel plezier. Vertrouw op onze antwoorden, onze reviews spreken voor zich. Zullen we kennismaken? Eén telefoontje en we zitten aan tafel. Op het moment waarop het jou schikt. Bezichtigen doen we ook ’s avonds of in het weekend. We staan altijd voor je klaar. Samen zijn we er voor jouw pand. Dat is ons antwoord.

Mooie verhalen? Antwoorden!
Elke vraag verdient een helder antwoord, zonder toestanden. Dus hanteren we één vast courtagetarief, all inclusive. Goedkopere makelaars lijken er altijd te zijn, maar sturen zij ook nooit extra rekeningen? All-in betekent bij ons dus inclusief BTW, advertenties, open dagen, social media, eventuele filmpjes, brochures, fotoboeken en alles wat we nodig hebben. Het kan maar helder zijn.

Specialist aan het woord.
We hebben twee specialismes: Tevreden klanten én Hellevoetsluis. We zijn marktleider in ons gebied, onze klanten komen jaren later graag terug. Dat hangt natuurlijk nauw met elkaar samen. We zullen er alles aan doen te blijven wie we zijn. Is dat een antwoord of niet?

Meer informatie kunt u vinden op onze website.

Vestingdagen app is nu gratis te downloaden!

0

De Vestingdagen-app is (weer) beschikbaar!

Schermafbeelding 2016-07-22 om 16.01.16In 2016 zag de Vestingdagen-app het levenslicht. Ook dit jaar is deze weer beschikbaar!

Heb je de app nog niet? Klik dan hier voor de link naar de Apple-store.
Heb je de app al op je telefoon staan? Vergeet deze dan niet te updaten naar de nieuwste versie!

Veel van de programmaonderdelen van de Vestingdagen grijpen terug naar vroeger: stoommachines, oude vrachtwagens en legervoertuigen, de musea in de Vesting etc. Helemaal van deze tijd is de Vestingdagen-app die nu weer gratis beschikbaar is voor Apple en Android smartphones. Via de app beschik je over actuele informatie over alle activiteiten en waar deze zich bevinden in en rond de Vesting. De app is tevens gekoppeld aan de diverse social media platformen als Twitter, Instagram en Facebook. Scan de QR code in dit artikel of klik op de download link onderaan dit bericht.

De app is ontwikkeld door het Hellevoetse ICT bedrijf PN.nl. Roy van Houten nam de graphics voor zijn rekening.

Logo PNKlik en download de gratis app!

Stoomwals Pluisje

0

Stoomwals Concurrent

0

Stoomtractor Marshall

0

Stoomsleper Maashaven

0

Stoomspuit Gorinchem

0

Showman Hendrina

0

Unimog Club Nederland

0
Strand, Bloemendaal Unimog Strandtreffen NWFoto / Ko van Leeuwen kvl_141011_1233320.jpg / 11-10-2014 12:33:32

Aftellen naar Vestingdagen Hellevoetsluis

0

Nog iets meer dan 2 maanden tot aan Vestingdagen Hellevoetsluis, ook dit jaar weer tijdens het 3e weekend in augustus.

 

Houdt de website en onze Facebookpagina in de gaten, binnen een paar dagen vind je hier meer informatie over het programma en de deelnemers aan deze editie.

Voor vragen en/of opmerkingen: info@vestingdagen.nl
Voor de agenda: 18 t/m 20 augustus – Vestingdagen Hellevoetsluis

Vestingdagen 2017 – website in ontwikkeling

0

Beste lezer,

Op dit moment zijn we druk doende de website aan te passen en alle informatie voor de editie van 2017 te plaatsen.
We hopen deze begin juni actief te hebben, zodra dit zover is, zal er een nieuwsbrief worden verstuurd aan onze ‘abonnees’.

Voor nu, bedankt voor het bezoek aan de website. Houdt ons in de gaten! En hopelijk tot tijdens de Vestingdagen Hellevoetsluis – 3e weekend in de maand augustus. (18-20 aug.)

het bestuur van Stichting Vestingdagen HellevoetsluisLOGO-VDH-127x80

Zaagbank op stoom

0

Stoomfiets

0

Mijnenveger AMS Bernisse

0
DCIM100MEDIA

SAR-helikopter

0

oude legervoertuigen

0

Sponsors

Zeeuw Automotive

De Zeeuw Makelaardij

Mourik

Auto Wüst

Nog 31 Dagen 1 Uren 17 Minuten 45 Seconden te gaan tot Vestingdagen 2019