Home Nieuwsbericht Stoomplein draait dit jaar vooral om ‘beweging’

Stoomplein draait dit jaar vooral om ‘beweging’

289
0
DELEN

Stoomplein draait dit jaar vooral om ‘beweging’.

Het voornemen van de stichting was om in de loop der jaren het onderdeel stoom steeds meer uit te breiden. Dit is voor de editie van 2017 zeer zeker gelukt, er zullen meer stoommachines dan vorig jaar aanwezig zijn. Stoomcoördinator Wim de Zeeuw kent veel eigenaren van stoommachines door het hele land heen. Zij meldden zich na de vorige editie meteen aan voor een deelname in 2017. Ook voor de eigenaren zijn de

foto John Biert
foto John Biert

Vestingdagen Hellevoetsluis een leuk evenement en misschien zelfs wel het hoogtepunt van het jaar. De Zeeuw: “Er valt ook iets te vieren dit jaar, het Collin Steam Team komt voor de 25e keer naar de Vestingdagen toe! Dat geeft maar aan hoe het onderdeel stoom leeft onder bezoekers maar zeker ook onder de deelnemers”.

Focus ligt dit jaar vooral op ‘bewegend stoom’. Dus niet alleen statische machines, maar juist machines die iets doen en laten zien aan de bezoekers. Natuurlijk zijn de Dorsvlegels uit Drachterscompagnie weer aanwezig met hun

foto John Biert
foto John Biert

dorsmachine en stoomlocomobiel, de houtzaagbank zal weer boomstammen gaan zagen en uit Gorinchem is er een werkende brandweerspuit op stoom.

Voor een tochtje over het Haringvliet zullen drie stoomsleepboten aanwezig zijn: Dockyard V, Volharding 1 en de Maashaven. Geïnteresseerden kunnen, tegen een kleine vergoeding van €1,- pp., een tochtje van ongeveer een half uur over het Haringvliet maken. En foto John van Rhijnde stoombaggermolen Friesland krijgt een plekje aan de kade waar zij aan het “werk” zal gaan en de bemanning verzorgt rondleidingen. De Friesland is de oudste nog varende en werkende stoombaggermolen van Nederland en is hierdoor zeker uniek.

Daarnaast weer een mooie verzameling van stoomwalsen, stoomtractoren, een stoomfiets en een showman. De showman ‘Hendrina’ is een van de weinige, misschien zelfs de enige, in Nederland. Ook maken een tiental kleinere stoommachines hun opwachting. Deze laatste heeft de stichting kunnen vastleggen door steun van het Deltaport Donatiefonds.

i283163839580670231._szw1280h1280_Een deel van de stoommachines is op de vrijdagavond al te bewonderen tijdens de Road-Run door Hellevoetsluis. Deze vertrekt om 18.30 vanaf het Zuidfront. De kleinere machines zullen een ietwat kortere route afleggen. Rond 20.30 uur zijn alle machines weer terug voor het gemeentehuis waarna de officiële opening van Vestingdagen Hellevoetsluis 2017 zal plaatsvinden.

Bouwmachines

Terug van weggeweest: stichting Bouwmachines van Toen. Zij zijn in het verleden eerder op de Vestingdagen geweest en zullen nu ook in 2017 weer hun opwachting maken. Op het Land van Paling zullen zij met diverse machines puin breken en hiermee een heuse website_hoofdweg aanleggen. Kom deze activiteiten bekijken en zie de machines aan het werk.

Ten slotte: het stoomplein wordt aangevuld met een nostalgische kermis. Met een zweefmolen, een draaimolen en een heuse rupsbaan!